Praktische info

 • Spelsoort: bordspelArlecchino
 • Spelduur: 15'
 • Aantal spelers: 2-4
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Jaar van uitgifte: 2010
 • Uitgegeven bij LUD Editions
 • Auteur: Bernard Tavitian
 • Prijs: 21 à 25 €

Eerste indrukken

Arlecchino, ik denk dan meteen aan een clown in het circus met zijn mooi veelkleurig pak dat schittert in de ogen van vele kinderen. Die kunstjes opvoert om ons aan het lachen te brengen. Zou dit spel ook zoveel fun zijn? Vanaf 6 jaar lees ik op de doos, maar als ik de inleidende tekst lees, dan twijfel ik of ik dit kan uitleggen aan een kind. 'Hou je kleuren hoog!' was misschien beter vertaald in 'Verdedig je kleuren met trots'. En dat zullen wij doen!

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

Spelmateriaal

 • 36 spelstukken verdeeld in 4 kleurvakjes
 • 1 spelbord met 36 verlden
 • 1 spelregels

Korte beschrijving

Hou je kleuren hoog! Schakel de spelstukken in andere kleuren uit door erover te springen, isoleer de pionnen, die je voordeel opleveren ... en win!

Tijdens jouw beurt verplaats je horizontaal of verticaal één pion in jouw kleur die minstens één keer voorkomt in één zone naar een aangrenzend vrij vakje.  Je kan ook een pion van je buur uitschakelen door over één van zijn pionnen te springen. Elke speler is verplicht om tijdens zijn beurt een sprong te maken.  Indien het gespeelde stuk meerdere zones van jouw kleur vertegenwoordigt, dan kan je verschillende bewegingen na elkaar maken.  Het spel is over van zodra niemand nog een sprong kan maken.
De winnaar is diegene met het grootste aantal zones in zijn kleur die op het spelbord overblijven.

Spelervaring

Doel

Elke speler kiest een kleur en probeert aan het einde van het spel zoveel mogelijk vakjes van zijn kleur op de resterende stukken te hebben.

Voorbereiding

De 36 speelstukken worden willekeurig op het spelbord gelegd. Het zwart-wit spelstuk wordt daarna weggenomen om een eerste opening te bekomen.

Het spel

Er wordt geloot wie de startspeler mag zijn.
Elke speler verplaatst tijdens zijn beurt een stuk dat tenminste een vakje van zijn kleur heeft. Als een stuk meerdere vakjes in zijn kleur heeft, mag die speler hem meerdere keren verplaatsen. Het maximum aantal bewegingen komt overeen met het aantal vakjes in zijn kleur.
Mogelijke bewegingen:
 • Horizontaal of vertikaal naar een vrij aangrenzend veld.
 • het stuk springt horizontaal of vertikaal over een aangrenzend stuk op voorwaarde dat het aankomstveld voorbij dat stuk vrij is.
 • Het stuk waarover men springt wordt weggenomen.
 • De bewegingen mogen in om het even welke volgorde gecombineerd worden.
 • In zijn beurt moet de speler tenminste één keer springen en aldus een stuk verwijderen. Als een speler geen stuk kan verwijderen vervalt zijn beurt. Maar je mag geen beurt overslaan als je kan spelen.
het spel is afgelopen wanneer alle resterende stukken op het bord te ver van elkaar staan en geen enkele speler nog een sprong kan maken.
Elke speler telt het aantal vakjes van zijn kleur. de speler met de meeste vakjes wint het spel.

Mijn waardering

Arlecchino is een heel leuk spel als je het met 4 spelers speelt. Pas dán komt het spel volledig tot zijn recht. Met 2 spelers is het altijd kiezen tussen de pest of de cholera. Je moet dan 2 kleuren verdedigen, maar het spel wil dat op (bijna) elk vierkantje meerdere kleuren vertegenwoordigd zijn, dus ook dikwijls uw tweede kleur. Niet simpel om altijd de juiste keuzes te maken. De factor geluk is ruim aanwezig in het spel al kan je  Arlecchino toch als een vrij tactisch spel zien, tenminste als je 'echt' wilt winnen. Geluk moet je hebben bij de beginsituatie waar alle stenen willekeurig op het spelbord geplaatst worden. Liggen al de stenen met 3 of 4 kleurvakjes van je eigen kleur in het midden dan kan je het al bijna vergeten. Deze stukken zullen als eerste geslagen worden. Beter liggen deze stukken in de beginsituatie tegen de rand van het spelbord, zo kan je hen pas op het laatste moment van het spel in beweging brengen en riskeer je minder om ze kwijt te spelen. Het is ook goed uitkijken waar je landt met je steen, liefst op zo'n manier dat hij niet door een andere speler kan geslagen worden. Het spel spelen is eenvoudig, maar het spel winnen...
Maar liefst speel ik het spel in gezinsverband, (groot)ouders en (klein)kinderen. Je moet dan niet zoveel nadenken en je kan gewoon voor de fun van het spel gaan. Onze Arno had het spel snel door en na een klein beetje hulp in het begin had hij de belangrijkste factoren in het spel door. 

Markant detail...

Arlecchino is Italiaans voor Harlekijn, een personage uit de Commedia dell'arte, een italiaanse vorm van volkstoneel. De harlekijn was een voorloper van de hedendaagse clown. In de Commedia dell'arte is Arlecchino een acrobatische, ondeugende jonge man, één van de zanni (dienaars). Hij draagt een veelkleurig kostuum met geruit diamantpatroon en een hoed. Hij verbergt zijn gezicht achter een zwart halfmasker. Ook draagt hij altijd een stok, de batocchio, als een zwaard aan zijn riem. Deze stok wordt hem regelmatig afgenomen om hem mee af te ranselen – de oorsprong van het woord 'slapstick'.

Links