Praktische infoDoolhof

 • Spelsoort: Bordspel
 • Spelduur: 20' à 30'
 • Aantal spelers: 2-4
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Jaar van uitgifte: Origineel in 1986, deze edities in 2011 naar aaneiding van 25ste verjaardag
 • Uitgegeven bij Ravensburger
 • Auteur: Max J. Kobbert
 • Prijs: 25,00 €

Eerste indrukken

Voor mij ligt een zeer mooie blikken doos met de gekende print van het spel Doolhof of Labyrint. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het spel heeft Ravensburger deze gelimiteerde jubileumeditie uitgebracht. Ik zie het op de achterkant van de doos dat het over het originele spel gaat: het dolhof met de verschuifbare tegels, die de weg naar de schatten bemoeilijkt. Maar er is ook een nieuwe interessante variant toegevoegd waarbij gecodeerde boodschappen hun invloed op het spel doen gelden. Voor mij voldoende om er aan te beginnen.

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

SpelmateriaalDoolhof 25_jaar_11_800x600

 • 1 spelbord
 • 34 gangkaarten
 • 24 doelkaarten
 • 4 speelfiguren

Korte beschrijving

Doohof, het spel dat voortdurtend in beweging is! Gangen verschuiven, speelfiguur verplaatsen, doelen bereiken. Op weg naar je geheime doel zitten je medespelers je soms behoorlijk dwars door voortdurend de loop van de gangen te veranderen. maar je laat je niet van de wijs brengen en wie goed oplet, vindt altijd wel weer een andere route ...
Doolhof is een spel met eenvoudige spelregels en steeds weer vol verrassingen.

Spelervaring

Doel van het spel

In het doolhof zoeken de spelers naar geheimzinnige voorwerpen en wezens. Iedere speler probeert door het verschuiven van de gangen de weg daarheen voor zich vrij te maken. Wie als eerste alle geheimen ontsluiert en weer op zijn startveld terugkeert, is de winnaar van het spel.

Voorbereiding

Schud de gangkaarten en leg ze met de beeldzijde naar boven op de vrije velden op het spelbord zodat er een willekeurig gangenstelsel ontstaat.
Eén gangkaart blijft over, hiermee worden de doolhofgangen later verschoven.
De 24 doelkaarten worden ook geschud en evenredig over de spelers verdeeld. De spelers leggen deze als gesloten stapel voor zich neer.
Elke speler kiest een speelfiguur en plaatst die op het startveld van dezelfde kleur.

Spelverloop

De spelers bekijken hun bovenste doelkaart.
Daarna, beginnend met de jongste speler, en in de richting van de wijzers van de klok spelen de spelers om beurt de volgende stappen:
 • De vrije gangkaart in het spel schuiven

In de rijen waarvan aan de rand van het spelbord een pijl te zien is kan de vrije gangkaart geschoven worden om de doolhofgangen te veranderen. De speler die aan de beurt is kiest een rij en schuift daar de vrije gangtegel in, zodat er aan de andere zijde een gangkaart naar buiten geschoven wordt. Deze gangkaart blijft aan de rand van het spel liggen tot de volgende speler aan de beurt is. Het is niet toegelaten om de gangtegel op dezelfde plaats waar hij werd uitgeschoven er weer in te schuiven. De vrije tegel MOET altijd in het spel geschoven worden. Als bij het verschuiven de eigen of een andere spelfiguur uit het doolhof wordt geschoven, moet deze direct aan de tegenoverliggende zijde op de zojuist ingeschoven kaart worden gezet.

 • De speelfiguur verzetten

De speler aan de beurt kan nu zijn spelfiguur verplaatsen. Hij mag naar elk gewenst veld lopen dat hij door een ononderbroken gang kan bereiken. Hij mag dus zo ver lopen als hij wil of kan. Bereikt een speler in zijn beurt zijn doel, dan legt hij de doelkaart open naast zijn trekstapel. Hij mag nu direct de volgende, bovenste doelkaart van zijn trekstapel bekijken, zodat hij het volgende doel kent.

Nu is de volgende speler aan de beurt. Hij houdt dezelfde volgorde aan: vrije gangkaart inschuiven, de eigen spelfiguur verplaatsen, en als het even kan zijn doel bereiken.
De speler die als eerste al zijn doelen heeft gevonden en naar zijn startveld kan terugkeren is de winnaar van het spel.

Variant met geheime boodschappen

12 gangkaarten bevatten op de achterkant een gecodeerde boodschap die de speler kan helpen zijn doelen sneller te bereiken.
Als een speler een een dergelijke kaart uit het spel schuift moet hij direct controleren of er een boodschap op de achterkant staat. de speler KAN het effect van deze boodschap in zijn beurt benutten.
De booschappen:
 • Een tweede gangkaart in het spel schuiven
 • Een complete dubbelzet doen
 • je spelfiguur met een andere spelfiguur van plaats verwisselen
 • Een extra doelkaart bekijken
 • Een doelkaart omruilen met een ander doelkaart uit je trekstapel
 • Eén keer dwars door een muur van het doolhof lopen

Mijn waardering

Hoeveel spellen ken je die na 25 jaar nog steeds in de winkelrekken liggen en het goed doen? Ondertussen zijn er van dit spel ook al verschillende varianten in de winkel. Voor mij blijft Doolhof / Labyrinth nog steeds een topper in de categorie van familiespellen. Het is een leuk spel, eenvoudig en snel uitgelegd, het duurt niet te lang en je kan elkaar lekker dwarszitten. Wat moet een mens meer hebben! Voor de kleinste kinderen kan je nog altijd de spelregels wat aanpassen: zo is het mogelijk om al een winnaar aan te duiden vanaf het moment dat al zijn doelen bereikt zijn, zonder naar de startpositie terug te keren. Je kan het spel spelen met of zonder de variant met de achterkant van de 12 gangkaarten. Die 6 nieuwe effecten zijn ook heel visueel gemaakt zodat ze begrijpbaar zijn zonder steeds de spelregels te moeten raadplegen. De herspeelbaarheid voor het jonge volkje ligt ook hoog vanwege het steeds andere bord dat tevoorschijn komt, en je krijgt natuurlijk ook altijd andere doelkaarten en in een andere volgorde. Je kunt het spel ook met 2 spelers spelen maar het blijft veel leuker met 3 of 4 spelers, het is dan onmogelijk om je zetten op voorhand te plannen omdat je niet kan voorzien welke rijen er nog zullen veranderen vooraleer je weer aan de beurt komt. De geluksfactor speelt hier een heel grote rol, maar die is deze keer totaal onderschikt aan het spelplezier.
Het spelmateriaal is heel mooi verpakt in een stevige blikken doos en door de inlegvakjes heeft de volledige inhoud een plaats gekregen. De inhoud is mooi, en de tegels kunnen tegen een stootje en tegen al het enthousiasme dat kinderen al eens aan de dag leggen. De doelkaartjes hadden wel wat steviger mogen zijn.
Doolhof is een spel voor jong en oud dat van mij een heel hoge score krijgft als familiespel! Een geslaagd heruitgave!

Markant detail...

Ontdek ook de varianten op Doolhof zoals: Aavatar Labyrinth 3D; Disneylabyrinth; SpongBob Labyrinth; Labyrinth The Duel; Junior Labyrinth of Labyrinth Card Game. En wie weet nog vele andere in andere talen ...

Links