Praktische infoDigger

 • Spelsoort: dobbelspel
 • Spelduur: 15'
 • Aantal spelers: 3-5
 • Leeftijd: 8+
 • Jaar van uitgifte: 2010
 • Uitgegeven bij Jeux Descartes (verdeeld door Asmodee)
 • Auteur: Roberto Fraga
 • Prijs: 13,95 €

Eerste indrukken

Ik leerde Digger kennen op een Nocturne van Asmodee waar het prototype werd voorgesteld. Toen zag ik een samenraapsel van dobbelstenen en blokjes uit andere spellen. Ik wist nog niet dat Digger ook in zo'n leuk doosje als Dobble terecht zou komen, en voor welk doelpubliek het geschikt zou zijn. Er lijkt in Digger een verhaal te zitten maar toch kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat dit verhaal slechts op de tweede plaats komt.

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

Spelmateriaal

 • 5 dobbelstenen in een verschillende kleurDigger2
 • 5 recto/verso scorekaarten (de kisten)
 • 1 zandloper van 30 seconden
 • 50 blokjes (10 x 5 kleuren voor goud en edelstenen)
 • 1 spelhandleiding

Korte beschrijving

Een overvloed aan goudblokjes en edelstenen... Een verborgen zandloper en een bende ontstuimige goudzoekers. Gooi de dobbelstenen zo vaak als je maar wil om zoveel mogelijk edelstenen te verzamelen binnen de beschikbare tijd. Maar, laat je niet misleiden door de oneerlijkheid van je vrienden! Pas op voor je medespelers die je zullen aansporen om TE vroeg te stoppen of om te blijven spelen terwijl de zandloper maar doorloopt. !
Je bent een onversaagde goudzoeker in het Amazonewoud. Ga snel en efficiënt te werk, probeer zo veel mogelijk goud en edelstenen te verzamelen en leg ze weg in je kist voordat de zon ondergaat (gesymboliseerd door de zandloper). Wanneer de rivier droogvalt en er geen water meer in stett, wint de speler die de meest waardevolle buit verzameld heeft.

Spelervaring

Voorbereiding

Leg alle gekleurde blokjes in het midden van de tafel. Er zijn 5 soorten: blauw=water, geel=goud, rood=robijn, groen= smaragd en wit=diamant. Elke speler krijgt een scorekaart voor zich (voor het basisspel de witte scorekaarten, die voor elke kleur dezelfde waarde hebben).

Het spel

Degoudzoeker (startspeler) begint het spel en neemt de 5 dobbelstenen. De speler rechts van hem is de tijdmeester, hij controleert de zandloper.
Van zodra de speler de dobbelstenen werpt draait de tijdmeester de zandloper om.
De goudzoeker moet binnen de 30 seconden zo veel mogelijk goud en edelstenen verzamelen en die naast zijn kaart leggen. Hij mag hierbij de dobbelstenen zo vaak werpen als hij wil. Voor de nacht valt (de zandloper is leeg) moet zijn buit per kleur op de juiste plaats op zijn kaart liggen.
   
Enkele regels voor de goudzoekers:
 • Elke keer dat hij blokjes verzamelt moet hij die voor zich, naast zijn kaart plaatsen.
 • Hij mag enkel blokjes nemen van de kleur van de dobbelstenen die hij exact één keer heeft geworpen. Kleuren waarvan er meerdere zijn geworpen mogen niet worden opgeraapt.
 • De speler moet altijd alle dobbelstenen gooien.
 • Wanneer de speler exact één zwart gooit mag hij blokjes stelen op de kaarten van andere spelers. Enkel van die kleur waarvan hij ook exact één keer heeft geworpen (uitgezonderd blauw). Wanner hij een stapeltje doet omvallen bij iemand of andere blokjes aanraakt moet hij direct zijn beurt beeindigen en verliest hij alle blokjes die hij in deze beurt had verzameld.
 • Wanner hij niet meer dobbelt moet hij de verzamelde blokjes per kleur op zijn kaart stapelen en de blauwe blokjes in de doos doen.
 • Wanneer hij hiermee klaar is roept hij 'STOP'. Als de zandloper nog niet leeg is mag hij alles houden en de dobbelstenen aan de volgende speler doorgeven.
De tijdmeester:
 • De zandloper starten en verborgen houden achter zijn handen todat de laatste zandkorrel naar beneden is gevallen.
 • Wanneer de zandloper leeg is moet hij "STOP" roepen. is de goudzoeker nog aan het spelen, dan moet die onmiddellijk stoppen, want de nacht is gevallen over het Amazonewoud. De goudezoeker moet dan alle blokjes die nog niet op zijn kaart liggen terugleggen in het midden van de tafel.
 • Op het einde van de ronde geeft hij de zandloper door aan zijn linkerbuurman.
Einde van het spel: wanneer alle blauwe blokjes terug in de doos liggen beëindigt de goudzoeker zijn beurt en het spel is gedaan. de punten worden geteld door het aantal blokjes per kleur te vermenigvuldigen met de waarde op de kaart. De speler met de meeste punten wint het spel.

Mijn waardering

Digger is een leuk tussendoortje en door zijn korte spelduur ook heel geschikt voor kinderen. Het verhaal kwijnt wel enigszins weg tijdens het spel zodat hier meer kan gesproken worden van een abstract spel. De spelregels zijn vlot te lezen en met goede en duidelijke voorbeelden gestoffeerd. Het spel is spannend, tot op het laatste moment moet je aandachtig zijn en geen fouten maken, want die kunnen je duur komen te staan. Digger is ook een reactiespel waar de ouders het dikwijls moeten afleggen tegen de kinderen. Het geeft de ouders een goed gevoel, en ze moeten zelf flink hun best doen en alles uit de kast halen.
De herspeelbaarheid van Digger is volgens mij niet zo groot. Je kan het wel wat spannender maken door de variant te spelen. In het spel is er veel mogelijkheid tot interactie, wat je gedurende het spel heel alert houdt.
Tot slot, Digger is niet direct mijn favoriete spel, ik zal het zeker op tafel brengen als de kleinkinderen thuis zijn, en ik zal ook dikwijls het onderspit moeten delven tegen dit jeugdig geweld, en dat laatste geeft mij al bij al een goed gevoel. Tenslotte is het spel gemaakt voor deze laatste doelgroep.

Markant detail...

Er is een variant op Digger: Je kan het spel ook spelen met de zwarte scorekaarten. De waarde van de verschillende kleuren verschilt van kaart tot kaart, maar het totaal is altijd gelijk aan 15. Wanneer je deze variant speelt, moet je nog beter opletten en nog driester te werk gaan.

Links